هیات مدیره بانک با هدف بهبود تعلق سازمانی و افزایش انگیزه همکاران، فوق العاده خاص همکاران شاغل را تصویب کرد.
بر اساس مصوبه شماره 94 مورخ 9/3/95 فوق العاده خاص کارکنان شاغل از ابتدای سالجاری مطابق با فرمول محاسباتی مربوطه (امتیاز شغل در ضریب سالانه) و به صورت 50 درصد ثابت و 50 درصد عملکردی پرداخت خواهد شد.
توضیحات تکمیلی در خصوص نحوه پرداخت فوق العاده خاص(موضوع ابلاغیه شماره 94 مورخ 9/3/95 هیات مدیره محترم بانک)
با عرض سلام خدمت همکاران گرانقدر و ساعی، با عنایت به مصوبه هیات مدیره محترم بانک (ابلاغیه شماره 94 مورخ 9/3/95) مبنی بر پرداخت فوق العاده خاص به کارکنان شاغل در راستای بهبود جبران خدمات کارکنان، که با هدف ایجاد انگیزه و تثبیت و بهبود شاخص های عملکردی بانک صورت پذیرفت، موارد ذیل را به استحضار می رساند؛
• مصوبه مذکور بر اساس توافق نامه مشترک کمیسیون هماهنگی مدیران عامل بانک های خصوصی شده (بانک های رفاه کارگران، ملت، صادرات و تجارت) صادر گردیده و بر اساس بند دو صورتجلسه فوق الذکر، پرداخت فوق العاده مذکور به صورت عملکردی و ثابت پیش بینی و مقرر شده است؛ هر کدام از بانک ها، عملکرد واحدهای خود را با توجه به شاخص های عملکردی مربوطه ارزیابی و در محاسبه فوق العاده یاد شده اعمال نمایند که در این راستا، درصد بخش عملکردی فوق العاده مزبور از سوی واحدهای ذی ربط تعیین و اعلام خواهد شد. همچنین لازم به ذکر است، بانک ملت از تاریخ 1/9/1394 و بانک های صادرات و تجارت از تاریخ 1/1/1395 در خصوص پرداخت فوق العاده مذکور با اعمال ت فوق الذکر (50درصد ثابت و 50 درصد عملکردی) اقدام نموده اند.
• محاسبه فوق العاده خاص، از حاصل ضرب امتیاز شغل کارکنان در ضریب ریالی سالیانه (ضریب سال جاری 2041 می باشد.) صورت خواهد پذیرفت. بدیهی است این رویه محاسبه در سال های آتی نیز با لحاظ امتیاز شغل کامل فعلی کارکنان استمرار خواهد یافت و در هر صورت، امتیاز شغل فعلی کارکنان مبنای محاسبه فوق العاده مزبور در سال های آتی بوده و در صورت ارتقاء شغلی، امتیاز مکتسبه در محاسبه فوق العاده مذکور لحاظ خواهد شد.
• با عنایت به اعمال ضریب ریالی سالیانه در محاسبه فوق العاده خاص و با توجه به اینکه ضریب ریالی بانک های خصوصی شده نسبت به بانک های دولتی بیشتر می باشد، از این رو این افزایش در مبلغ محاسباتی فوق العاده خاص تخصیص یافته به کارکنان بانک های یاد شده تاثیرگذار خواهد بود. (در این بین، بانک رفاه دارای بالاترین ضریب ریالی سالانه در بین بانک های دولتی و خصوصی شده می باشد.)
علی ایحال، مبنای عملکردی نمودن فوق العاده مذکور در تمامی بانک ههای خصوصی شده بر اساس اصول نظام جبران خدمات سازمان ها و با هدف توجه و ارزش نهادن به عملکرد کارکنان ساعی و پر تلاش لحاظ گردیده است.
به نظر بنده ، 50 درصد پرداخت به صورت عملکردی ، برای شعبی که خدماتی اند و همچنین شعبی که در شهرهای کوچک و با منابع مالی کم هستند ، ناعادلانه اس و مسلما اونها به تحقق هدف نمی رسند و بنابراین 50 درصد فوق العاده خاص بهشون پرداخت نمیشه و این دوباره یعنی نیتی همکارا.باید توجه داشت که همکارای شهرستان واقعا زحمت می کشن و این عدم پرداخت 50 درصد میتونه نیتی رو بیشتر کنه.
ورود به بورس از طریق کارگزاری آگاه
فوق ,بانک ,العاده ,های ,خاص ,عملکردی ,فوق العاده ,العاده خاص ,بانک های ,50 درصد ,محاسبه فوق ,ضریب ریالی سالیانه ,هیات مدیره محترم
درباره این سایت